Loputon keskustelu avioliittolaista

Meillä soi tänään töissä Radio Helsinki kaiuttimista, ja siellä haastateltiin Krishna-nunnaa. Ja eiköhän hänenkin mielipidettään tasa-arvoiseen avioliittolakiin pitänyt sitten kysyä. (Hän puhui ummet ja lammet vastaamatta varsinaisesti kysymykseen.) Mutta yht’äkkiä minun oli täysin mahdotonta keskittyä töihin. Miten voisin, kun samaan aikaan radiossa joku pohtii, että saisinko minä solmia avioliiton rakkaan vaimoni kanssa. Tuo episodi sai minut niin raiteiltani, että kirjoittelen tässä sitten blogiin sen sijaan että tekisin töitä.

Toivon niin kovasti, että tämä olisi jo ohi, ja me saisimme tasa-arvoisen avioliittolain. Jos laki ei mene nyt läpi, taistelu jatkuu ja vitutus jatkuu. Jossain vaiheessa puhuimme vaimon kanssa vähintään puoliksi tosissamme, että jos Suomeen ei saada tasa-arvoista avioliittolakia, muutamme Ruotsiin. Siellä ei tarvitse tehdä edes perheensisäistä adoptiota, vaan hedelmöityshoitojen seurauksena syntynyt lapsi katsotaan automaattisesti avioparin molempien osapuolten lapseksi, myös silloin kun molemmat osapuolet ovat naisia. Olemme molemmat todella kyllästyneitä odottamaan, etä saisimme samat oikeudet kuin muillakin. Eikä tasa-arvoinen avioliittolaki edes korjaa kaikkia epäkohtia, kuten esim. tuota turhaa byrokratiaa perheen sisäisen adoption muodossa. Ennen kaikkea en haluaisi, että tulevat lapsemme joutuvat todistamaan keskustelua siitä saisivatko he olla olemassa ja onko perheemme oikea perhe. Yksikin lapsi joka joutuu kuulemaan tuota on yksi lapsi liikaa. Jos laki ei nyt mene läpi, en osaa yhtään arvioida, kuinka kauan joutuisimme mahdollisesti odottamaan.

Tasa-arvoisesta avioliittolaista on keskusteltu todella paljon viimeisen vuoden aikana ja tätä on välillä vaikea jaksaa, koska keskustelu koskee meidän suhdettamme. Meille henkisellä tasolla rekisteröity parisuhde on sama asia kuin avioliitto, eli toisin sanoen, ajattelen itse olevani avioliitossa, vaikka väestörekisterissä lukee rekiteröity parisuhde. Joten tuntuu todella pahalta kuulla mielipiteitä että meidän ei pitäisi antaa mennä naimisiin. Omasta mielestämme olemme naimisissa, haluamme vain että yhteiskunta tunnustaa asian.

Olen aina seurannut tarkasti LGBT-oikeuksiin liittyvää lainsäädäntöä, mutta olen huomannut, että suhtaudun asiaan nykyään eri tavalla kuin ennen. Vaikka olen aina ajatellut kuuluvani seksuaalivähemmistöön, esim. hedelmöityshoitolakia säädettäessä olin parisuhteessa miehen kanssa, enkä osannut kuvitella, kuinka suurta merkitystä lailla tulisi olemaan minulle henkilökohtiasesti, koska en ajatellut, että tulisin eroamaan silloisesta kumppanistani. Epäilen, että tämä on aika tyypillistä: niillä, joita asia koskettaa henkilökohtaisesti, suhtautuvat suuremmalla tunteella asiaan. Siksi yksi raivostuttavimmista lohdutusyrityksistä onkin ”yritä olla välittämättä”. Miten voisi olla välittämättä jostain, joka on yksi tärkeimmistä asioista omassa elämässä?! Siinäkin tilanteessa, että emme itse välittäisi avioliitosta, parisuhde olisi meille silti yhtä tärkeä kuin nytkin, joten avioliittolain ympärillä vellova keskustelu loukkaisi siltikin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s