Raskausajan ruokavalio

Olen toki jo pitkään tiennyt perusasiat raskausajan ruokavaliosta, mutta vasta tänään löysin ne Eviran viralliset ruokasuositukset. Ei sitten ollut mennyt tämä ruokavalio ihan putkeen – suunnilleen samoihin aikoihin kun tein positiivisen raskaustestin, aloin myös himoitsemaan metvurstia ja leikkeleitä, ja olenkin syönyt niitä päivittäin siitä lähtien. Tänään sitten selvisi, että metvursti on kiellettyjen listalla. Hupsista. 🙂 En tiedä kannattaisiko sitä sitten testauttaa itsensä toksoplasmoosin varalta…

Muutenkin tämä ruokavalio vaatii hieman sopeutumista, ja tähän asti se on epäonnistunut surkeasti. Esim. tänään söin lounaalla hampurilaisen, ja vasta kun annos tuli pöytään, muistin, että eikö raskaana pitänyt syödä pelkästään kypsää lihaa. Enhän minä sitä tilatessa muistanut, joten söin sitten jauhelihapihvini mediumina. Viime viikolla otin samassa paikassa onneksi kasvishampurilaisen, mutta se taas ei ollut niin hyvä, että olisin halunnut syödä sen tänään uudelleen. Eipä se lihaversiokaan mikään suuri herkku ollut, ehkä pitäisi yrittää käyttää veto-oikeutta jatkossa kun työkaverit ehdottavat kyseistä ravintolaa.

Viime viikolla kävimme lounaalla ramen-paikassa, ja ruokalistaa lukiessani totesin, että jokaikisessä annoksessa oli merilevää. Tilasin sitten yhden ramen-annoksen, ja vasta pöydässä istuessani tajusin, että kyllähän minä olisin voinut pyytää, että se merilevä jätetään pois. Olen tähän asti syönyt kaiken mitä tarjotaan, niin nämä erikoispyynnöt eivät millään meinaa luonnistua. Onneksi paljastui, että merilevä oli sitten kaikki yhdessä kasassa annoksen sivussa, joten jätin sen yksinkertaisesti syömättä. En kyllä usko, että se muutenkaan on sieltä vaarallisimmasta päästä, sillä merileväähän pitää vältellä siksi, että sen jodipitoisuus saattaa vaihdella, ja joissain merilevissä on liikaa jodia. Tämä on jännää, sillä myös raskausvitamiineissa on jodia, joten selvästi sitä on tärkeää saada. Ehkä juuri raskausvitamiinien jodipitoisuuden takia on hyvä vältellä merilevää, niitten yhteisvaikutus saattaisi olla liiallinen. 😉

10393413846_0974f5106d_z

Ramen, kuva Daniel Go

Eniten minua mietityttää, että alkaako kukaan työkaveri epäillä mitään, kun en enää syö sushia. Olen kuitenkin tunnettu sushin ystävä, joka aina ennen innostui kun joku ehdotti sushia. Nyt olen kahdesti syönyt vain salaatin läheisessä sushi-ravintolassamme (mikä tuuri, että heillä on myös salaattibuffet-vaihtoehto), mutta kohta tämä ei enää ole sattumaa vaan selkeä kuvio… No, ehkä kenelläkään ei ole intressejä vaivata ajatuksiaan minun syömisilläni, en minä ainakaan mieti mitä muut syövät. Toisaalta, paras ystäväni kyllä väitti, että jotkut ihmiset tarkkailevat toistensa tekemisiä, ja sanoi, että hän kyllä kiinnittää huomiota siihen, mitä muut syövät. Olemme puhuneet näistä ruokadilemmoista, sillä hän oli aiemmin tänä vuonna saman ongelman edessä, että ei halunnut vielä kertoa töissä raskaudesta, mutta miten selittää äkillisesti muuttuneet ruokailutottumukset. Itse ehdotin, että kasvissyönti on aina hyvä veruke, ja ainakin minä olen jo pitkään pyrkinyt syömään kasvisruokia liharuokien sijaan, jos vain mahdollista, vaikka tämän kirjoituksen perusteella sitä ei varmaan uskoisi. Ehkä tässä olisi parasta ryhtyä ihan oikeasti kasvissyöjäksi, kun näyttää siltä, että menen vaan metsään näiden liharuokien kanssa. 🙂

4 thoughts on “Raskausajan ruokavalio

  1. Mulle tuli metvursti myös vähän yllätyksenä, vaikka olin tihurstanut ohjelistoja jo ennen ensimmäistä inssiä. Jotenkin sitä ei hahmota kuumakypsentämättömäksi lihaksi, vaikka kyllähän niitä kuvia on nähnyt, missä makkaratangot roikkuu kuivumassa. Onneksi pepperonia ja salamia ja metvurstia kuten parmankinkkuakin voi nautiskella pitsoissa ja leivonnaisissa!

    Hampurilaisten osalta mulle on aiheuttanut eniten hankaluutta majoneesit, koska majoneesin pääraaka-aine on kananmuna. Hesburgerin majoneeseissa muna on pastöroitu, mutta muissa ketjuissa (ml. Subway) tätä ei ainakaan mainita tuotetietokorteissa. Ja erityisesti paikan päällä tehdyt majoneesi on ihan käsittelemättömiä. Joten ne kerrat, kun raskauden aikana olemme hampurilaisia syöneet (ravintolassa), olen tilannut purilaisen ilman majoneesia.

    • Tuo majoneesi ei tullut mulle edes mieleen, kun mietin sitä medium-pihviä. 😀 Taidan kyllä mieluummin jättää hampurilaiset kokonaan syömättä kuin jättää majoneesin pois, se on kyllä niin suurta herkkua. Olen kyllä kerran raskauden aikana syönyt pasta carbonaraa, vaikka siihenkin tulee raaka kananmuna. Teki vaan niin paljon mieli nimenomaan sitä, että oli pakko tilata…

      Tässä on muuten mielenkiintoista se, että sain neuvolasta mukaan ruokasuositukset paperilla, ja syynäsin ne äsken extra-tarkkaan, eikä siellä mainita sanallakaan kananmunaa tai majoneesia! Samoin tuossa yllä linkittämässäni Eviran ohjeessa (joka on itseasiassa sama kuin se jonka sain neuvolasta, mutta laajempi) ei myöskään mainita kananmunaa tai majoneesia. Silti minäkin olen vältellyt raakaa kananmunaa ja majoneesia sitä yhtä carbonara-annosta lukuunottamatta. Mistäköhän tämä tieto, että niitä pitäisi vältellä, on peräisin? Googlasin asiaa, ja löysin lähinnä vauva.fi-keskusteluja ja tämän blogin, jossa olikin mielenkiintoista keskustelua. Keskustelusta löysin mm. linkin Valion sivulle, jossa kerrotaan, mitkä Valion juustot ovat turvallisia raskaana oleville. Vaikka Eviran ohjeissa sanotaan, että kaikki tuorejuustot ovat kiellettyjen listalla, niin rohkeasti Valio kuitenkin listaa ne heidän tuorejuustonsa, jotka ovat turvallisia. Sen verran luotan kyllä suomalaisiin yrityksiin, että en usko, että Valio mainostaisi tiettyjen ”kiellettyjen” juustojen olevan turvallisia, elleivät ne oikeasti varmasti olisi turvallisia. Sehän olisi ihan hirveä imagohaitta, jos juustoista löytyisi listeriaa ja vanhukset kuolisivat ja raskaana olevat saisivat keskenmenoja.

      • Aivan tosiaan, mistähän kananamunakieltoajatus tulee minullekaan? Nyt kun tarkemmin ajattelen asiaa niin en taida keksiä… 🤔 Perinteisestihän taitaa olla ajatus, että lasten ei saisi antaa nuolla taikinavispilää, jos taikinassa on munaa, vaikka kaikki taitaa sen sallia! En silti kadu näin raskauden loppumetreillä, että jätin 8,5 kuukautta raa’an kananmunan syömättä.

        Välttelin alkuraskauden sekä raejuustoa että fetaa (kuumentamattomana), koska ne ovat pehmeitä juustoja, joita pitäisi joidenkin ohjeiden mukaan välttää, vaikka ne olisi valmistettu pastöroidusta maidosta, mutta kesällä fetahimoissani löysin tämän artikkelin http://www.kaksplus.fi/raskaus/odotusaika/20-kysymysta-odottajan-ruokavaliosta/, jossa mm. Eviran ihminen vastaa, että isojen meijerien pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeätkin juustot ovat turvallisia nimenomaan siksi, että valvonta on niin tiukkaa. Olisihan se Valiolle katastrofi, jos listeria pääsisi valloilleen heidän tuotteiden kautta. Sen jälkeen olen syönyt (Valion) raejuustoa lähes päivittäin ja fetaakin säännöllisesti.

      • Tämä kananmuna- ja fetajuustotieto olivat kyllä minulle suuri helpotus, ja olenkin heti löysännyt nyörejä. Viime viikolla söin lounaalla pyttipannua, ja huomasin, että kananmuna on paistettu vain toiselta puolelta. Mutta koska raakaa kananmunaa saa syödä, uskalsin sitten ottaa pyttipannuuni kananmunan, vaikkei se ollutkaan täysin läpipaistettu. Tänään kävimme taas lounaalla sushikahvilassa, ja kun työkaverit olivat hieman kauempana, uskaltauduin kysymään henkilökunnalta, että mitä fetajuustoa heillä on tarjolla. Paljastui, että kyseessä oli Arlan Apetina-feta, joka on tehty pastöroidusta maidosta ja on vähälaktoosista. Otin sitten hyvällä ruokahalulla fetaa salaattiini, ja kävin vielä iltapäivällä vilkaisemassa Arlan sivuja, jossa sanotaan, että kaikkia paitsi yhtä heidän juustoistaan voi syödä myös raskaana. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s