9 kuukautta

Aika rientää, ja pieni vauvamme on jo iso ja täyttää tällä viikolla 9 kuukautta. 8kk neuvolassa pituutta oli 74 cm ja painoa 9,6 kg. On ollut ihanaa, että alun vaikeuksien jälkeen lapsi on kasvanut tasaisesti käyrällä ja huolet ravitsemuksesta ovat aika lailla takanapäin. Alun perin minun oli tarkoitus palata töihin nyt keväällä, eli jos olisin mennyt suunnitelmieni mukaan, olisin jo töissä ja vaimo kotona. Nyt kävi kuitenkin niin, että olen viihtynyt niin loistavasti kotona, ja vaimo taas vaihtoi työpaikkaa vuodenvaihteessa, että tuntui helpotukselta, kun päätettiin että palaan töihin vasta kesälomien jälkeen. Nyt tosin tuntuu siltä, että aika hupenee kovaa vauhtia, ja töihin paluu tulee aivan liian pian kuitenkin. 🙂 Totuus on kuitenkin, että emme halua kitkutella yhdellä palkalla ja kotihoidontuella vuosikausia, ja haluan ehdottomasti että vaimokin saa nauttia kotonaolosta lapsen kanssa. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan olemme laittamassa lapsen hoitoon 1,5 vuotiaana, eli tammikuussa 2019.

Vauva lukee Tulva-lehteä lattialla

Meillä luetaan Tulvaa

Viimeisen viikon sisällä on tapahtunut huimaa edistystä liikkumisessa, lapsi on oppinut ryömimään hiljattain ja nyt haetaan konttausasentoa ja noustaan jo polville tukea vasten. Kohta se rupeaa jo seisomaan. Meillä on kotona edelleen vaaran paikkoja, enkä tiedä miten voisin poistaa ne kaikki, joten jatkossa pitää olla tarkkana. Eilen vauva yritti tulla sohvan käsinojan yli lattialle pää edelle. Onneksi olin koko ajan vieressä ja sain kiinni hyvissä ajoin. Liikkumaanlähtö näkyy nukkuessa, ja potkiminen ja ääntely on lisääntynyt kovasti. Olen tähän mennessä nukkunut todella hyvin perhepedissä, mutta nyt minunkin unet ovat vähän häiriintyneet kaikesta potkiskelusta. Saa nähdä minkälaisiin ratkaisuihin päädymme, joudutaanko siirtämään vauva omaan sänkyyn vai voidaanko nukkua pidempäänkin perhepedissä. Vaimon väsymystä saattaisi kyllä helpottaa, jos vauva siirtyisi omaan sänkyynsä, mutta kumpikin meistä on toisaalta tykännyt perhepedistä.

Olen kovasti tykännyt perhepedistä, kun imetys on siinä niin helppoa. Viime yönä nukahdin vauva tissillä, ja heräsin 2,5 tuntia myöhemmin siihen, että vauva oli päättänyt ottaa uudet hörpyt. Minua huolestuttaa, että jos vauva siirretään omaan sänkyyn, niin muuttuvatko omat yöni huonommiksi, kun joudun heräämään enemmän, että pystyn imettämään. Yöimetyksiä taas en halua lopettaa juuri nyt, sillä olemme vähentämässä lisämaitoja. Pääsimme jo siihen, että annoimme desin korviketta ennen nukkumaanmenoa, muuten mentiin pelkällä tissillä + kiinteillä ruuilla. Vauvalla oli kuitenkin viikko-pari sitten pieni flunssa (onneksi vain nuhaa, ei ollut kuumetta missään vaiheessa), eikä sairaana kiinteät maistuneet niin hyvin, joten lisäsimme korviketta. Nyt kun vauva on taas terve, ajattelin taas hiljalleen vähentää korviketta. Olisi mahtavaa päästä siitä kokonaan eroon, kun jokin vauvan ruokavaliossa ei oikein sovi ja haluaisin kokeilla maidontonta dieettiä. Toisaalta, kun pääsemme takaisin pelkkään iltamaitoon, niin sen voisi korvata allergiakorvikkeella ja katsoa sopiiko se.

Vauva siirtyi noin 5 kuukauden iässä nukkumaan päiväunet parvekkeelle, sitä ennen hän nukkui sylissäni. Siirto onnistui yllättävän kivuttomasti, tosin jossain vaiheessa nukuttaminen parvekkeelle muuttui haastavaksi ja aikaa vieväksi. Nyt nukutan vauvan sisällä villahaalari päällä tissille, ja siirrän nukkuvana lasitetulle parvekkeelle vaunuihin vaunupussiin (pienempänä makuupussiin vaunukoppaan). Nukuttaminen on siis nykyään taas helppoa, mutta jännä nähdä miten sitten syksyllä vaimo hoitaa homman. Iltapäiväpäikkärit nukutaan monesti parisängyssä, jolloin minä joudun jäämään sänkyyn makaamaan, koska muuten vauva herää. Siinä voi kuitenkin lukea kirjaa, ja olenkin saanut nyt enemmän kirjoja luettua kuin ikinä aikuisiällä. 🙂 Suurin syy muutokselle on kuitenkin se, että poistin facebook-sovelluksen puhelimesta, joten ei tule luettua sitä, ja aloitin äänikirjojen kuuntelun sen sijaan. Äänikirjat ovat ihan parhaita, varsinkin kun on langattomat korvanapit, kun kännykän voi laittaa piiloon eikä vauva hämäänny siitä. Niskakaan ei tule kipeäksi, kun voi ottaa parhaan mahdollisen asennon eikä tarvitse pitää puhelinta tai lukulaitetta tai fyysistä kirjaa kädessä. Perinteisten kirjojen lukeminen on itseasiassa ollut aika mahdotonta, koska vauva on niistä todella kiinnostunut, ja erityisesti sivujen repiminen kiinnostaa. Heti jos otan kirjan käteen kun vauva on hereillä, niin sitä tullaan repimään. Myös tietokone aiheuttaa vastaavia reaktioita, ja vauva haluaa tulla hakkaamaan näppäimistöä.

Blogin päivittäminen on jäänyt todella vähälle, koska nyt kun vauva nukkuu ulkona, olen taas harrastanut sukututkimusta. Innostuin asiasta viime keväänä, kun aloimme isäni kanssa tutkia hänen juuriaan (äitini sukua on tutkittu muiden toimesta jo aiemmin) ja nyt olen päässyt hommaan oikein kunnolla sisään ja melkein kaikki vapaa-aika menee sukututkimuksen parissa. Vielä on paljon hommaa kuitenkin jäljellä, ja vaimonkin sukua olen vasta aloittanut tutkimaan, joten tässä pitäisi nyt malttaa vähän tehdä muutakin välillä… Nyt sentään maltoin tulla päivittämään blogia. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s