4 kk!

Vauvamme on jo iso! Hän täytti viikko sitten 4 kuukautta ja pituutta on tullut syntymästä jo melkein 13 cm ja painoa reilu 3 kiloa (eli mitat 4kk neuvolassa olivat 65,7 cm ja 7020 g). Hän on myös ruvennut tarkkailemaan ympäristöään ihan eri tavalla kuin alussa ja juttelee paljon. Arki todellakin muuttuu jatkuvasti kun vauva kasvaa ja kehittyy.

Olen viihtynyt todella hyvin kotona, paljon paremmin kuin odotinkaan. Olen viettänyt enemmän aikaa neljän seinän sisällä kuin oletin, mutta se ei ole häirinnyt minua ollenkaan, mikä myös yllätti. Pelkäsin etukäteen että seinät kaatuisivat päälle, mutta mistään sellaisesta ei ole näkynyt merkkejä. Minusta tuntuu hurjalta, että jotkut pystyvät elämään niin aktiivista elämää lapsen kanssa, minä en ainakaan osaa. Tuntuu että päivät sujuvat parhaiten kun voi suorittaa perusrutiineja rauhassa kotona.

Pikkuisemme on siirtynyt pöllöniskavaiheeseen, ja tällä hetkellä ei kannata haaveillakaan katsovansa esim. telkkaria kun imettää, sillä TV kiinnostaa tyttöä enemmän kuin tissi. Harmillisesti myös ulkomaailma kiinnostaa kovasti, ja päiväunet eivät meinaa maittaa muualla kuin kotona, mikä tekee ulkona liikkumisen vaikeammaksi. Kävimme viikko sitten lyhyesti taidenäyttelyssä, mutta en saanut viettää toivomaani paria tuntia rauhassa kaupungilla vaimon ja lapsen kanssa, sillä pikkukaveri rupesi kitisemään väsymystä melkein heti mutta ei suostunut millään nukahtamaan kun ympärillä tapahtui.

Nyt kuitenkin uskallan jo lähteä kaupungille, sillä sekään ei aina ole ollut ihan itsestään selvää. Alussa kun vauvalla oli 3 viikon ja 6 viikon tiheän imun kaudet, ei kyllä huvittanut lähteä minnekään kauas kun vauva halusi olla niin paljon tissillä. Kerran en päässyt edes hakemaan tilaamaani pakettia, kun vauva huusi ruokaa vielä puolen tunnin puiston penkillä imettämisenkin jälkeen, jolloin totesin että parempi palata vaan kotiin. Kolmen kuukauden kohdalla huomasimme myös, että olimme tehneet pienen mokan kun olimme antaneet kaikki lisämaidot aina imetysapulaitteen avulla – kävi ilmi, että aiemmin niin hyvin tuttipullosta juonut pikkuisemme ei suostunut enää juomaan pullosta ollenkaan. Kokeilimme monia eri pulloja, ja lopulta apu löytyi parhaan ystäväni suosikkituttipullosta, sillä se kelpasi myös meidän vauvallemme. Nyt ei siis enää tarvitse pelätä että sammumaton nälkä iskee, sillä voin antaa lisämaitoa myös kun olemme liikenteessä. Ennen kuin sopiva tuttipullo löytyi, imetin mm. kerran imetysapulaitteen avulla Ikean lastenvessassa piilossa katseilta. Kerran vaimokin joutui imetyspuuhiin, kun minulla oli kampaaja, lapsella oli nälkä eikä finger feeding imetysapulaitteella onnistunut. Onneksi vaimonkin tissi kelpasi kun letkusta tuli maitoa. 🙂

Näistä pienistä haasteista huolimatta lapsemme tuntuu kuitenkin aika helpolta tapaukselta. Hän on yleensä iloinen ja hymyilevä eikä itke paljoa, lähinnä vaan jos nälkä tai väsy pääsee liian kovaksi. Yöt nukumme hyvin perhepedissä. Perheen pienin nukahtaa yleensä siinä 9 aikaan ja nukkuu aamulla 7-8 asti. Hän toki heräilee syömään yöllä, mutta eka unipätkä on aika pitkä ja yösyöttöjä tulee yleensä 3-5. Nukumme perhepedissä, sillä totesimme jo heti sairaalassa että kaikki muu menee liian vaikeaksi (oli muuten hieman haastavaa viritellä kaksi sairaalasänkyä vierekkäin). Osaan onneksi nukkua ja imettää kylkimakuulla samaan aikaan ja vauva osaa nukkua ja syödä samaan aikaan. Nykyään annan myös kerran yössä korviketta imetysapulaitteella, silloin imetän istualtani, jolloin toki herään kunnolla, ja vaimo herää kun hän käy lämmittämässä maidon.

Päiväunet sujuvat niin, että vauva nukahtaa tissille, ja sitten joko istun nukkuma-alustana vauva sylissä tai yritän siirtää lapsen meidän sänkyymme. Lapsi herää aina kun hänet laskee sänkyyn, joten menen aina viereen makaamaan ja imetän hänet uudelleen uneen. Saan myös päiväunien kestoa venytettyä kivasti, kun imetän lapsen muutaman kerran uudestaan uneen, kunnes hän on lopulta niin pirteä ettei enää nukahda kunnolla uudestaan. Ilman imettämistä päiväunet jäisivät 30-45 minuutin pituisiksi, mutta nyt ne ovat kestäneet pisimmillään 3,5 h, yleensä kuitenkin pari tuntia.

Omaa aikaa ei liiemmin ole. Menemme yleensä samoihin aikoihin nukkumaan lapsen kanssa, koska muuten oma väsymys kasvaa liian suureksi. Joskus kun olen vauvan nukahdettua noussut ylös sängystä mennäkseni koneelle hetkeksi, olenkin kohta joutunut palaamaan sänkyyn imettämään vauvaa uudestaan uneen, vaikka normaalisti vauva nukkuu 4-5 tuntia putkeen nukahdettuaan yöunille. Tänään pääsin vihdoinkin päivittämään blogia, kun tajusin ottaa koneen mukaan sänkyyn, sen sijaan että yrittäisin jättää vauvaa yksin nukkumaan. Nyt lapsi nukkuu tyytyväisenä kiinni minun jalassani kun itse istun sängyllä. 🙂 Väsymys alkaa kuitenkin painaa minuakin, joten suljen koneen ja siirryn itsekin unten maille.

1 thought on “4 kk!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s