Kun mietitään mitä eroa on avioliitolla ja rekisteröidyllä parisuhteella, ja miksi jälkimmäinen ei kelpaa, niin vihkikaavat kertovat aika paljon…
Ennen häitä yritin etsiä tietoa siitä, minkälainen vihkikaava on käytössä rekisteröidyn parisuhteen solmimisen yhteydessä, mutta aiheesta oli yllättävän vaikea löytää mitään tietoa. Löysin kuitenkin yhden kaavan, joka on alla vasemmalla puolella. Oikealla on vertailun vuoksi avioliittoon vihkimisen yhteydessä käytetty kaava. Jälkimmäinen löytyy mm. maistraatin sivuilta. Naimisiin.infon forumilla on keskustelua rekkarointikaavasta, ja sieltä käy myös ilmi, että ellei erikseen pyydä kaavaa tai tahdotko-kysymyksiä, saattaa olla että koko homma on pelkkä nimet paperiin-hetki. Avioliittoa taas ei voi solmia ilman tahdon-kysymyksiä ja todistajia, kun laki vaatii niitä…
Parisuhteen rekisteröinnin tarkoituksena on vahvistaa ja tukea kahden ihmisen onnellista suhdetta. Allekirjoittamalla lupauksen puolisot tekevät sekä toisilleen että yhteiskunnalle tiettäväksi suhteensa syvyyden.
Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Sinulta NN: Tahdotko ottaa tämän XX:n puolisoksesi rakastaaksesi häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?
Vastaus: Tahdon.
Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Sinulta XX: Tahdotko ottaa tämän NN:n puolisoksesi rakastaaksesi häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?
Vastaus: Tahdon.
Pyydän teitä nyt allekirjoittamaan asiakirjan, jolla sinetöitte antamanne lupauksen.
Allekirjoitukset (nimenselvennykset): Puolisot ja henkikirjoittaja
Olette vastanneet myöntävästi teille tehtyyn kysymykseen. Allekirjoitettuanne parisuhteen rekisteröintiasiakirjan, totean teidät puolisoiksi.
Parisuhteenne on nyt vahvistettu. Puolisoina olette keskenänne tasa-arvoiset. Osoittakaa suhteessanne toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta ja toimikaa yhdessä suhteenne hyväksi.
Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.
Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Miehen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Naisen Nimi) aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?
Vastaus: Tahdon.
Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Naisen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Miehen Nimi) aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?
Vastaus: Tahdon.
Vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyyn kysymykseen totean teidät aviopuolisoiksi.
Ottakaa (Naisen Nimi) liittonne merkiksi sormus mieheltänne. Ottakaa (Miehen Nimi) liittonne merkiksi sormus vaimoltanne.
Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossanne toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.
Minua ainakin hämää noita kahta vertaillessa, että parisuhteen rekisteröintiä kuvaillaan jotenkin yksityisasiana, jonka pari tekee onnellisen suhteensa lujittamiseksi, kun taas avioliitosta sanotaan, että se on luotu ”yhteiskunnan säilymiseksi”. Nähtävästi homojen suhteet on yksityisasia, kun taas heteroiden suhteet pitää yhteiskunnan pystyssä. Just joo… Itse en kyllä yhtään tykkää tuosta, että avioliiton yhteydessä puhutaan yhteiskunnasta, mulle häät on nimenomaan yksityisasia (silloin kun menin miehen kanssa naimisiin, pyysimme jättämään tuon alun kokonaan pois, kun se ei sopinut meidän avioliittokäsitykseen ollenkaan), mutta vielä vähemmän tykkään siitä, että rekisteröityjä parisuhteita erotellaan tällä tavalla. Tulee mieleen vaan kaiken maailman typerät argumentit tasa-arvoisen avioliittolain vastustajilta… 😦
Vaikka esteettömyystodistuksen allekirjoittaminen on se virallinen osuus, myös tuo ”allekirjoitettuanne parisuhteen rekisteröintiasiakirjan, totean teidät puolisoiksi” kalskahtaa vähän ikävältä mun korvaan, varsinkin kun sitä vertaa tuohon avioliittoversioon, jossa sanotaan ”vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyyn kysymykseen totean teidät aviopuolisoiksi”. Siitä näkee heti, että kysymyksellä ja vastauksella ei ole merkiystä, ainoastaan allekirjoituksilla.
Viimeinen kohta, johon tartun on tuo ”toimikaa yhdessä suhteenne hyväksi” verrattuna ”toimikaa yhdessä perheen hyväksi”. Minusta on hullua, että kaavat antavat ymmärtää, että homoilla on parisuhde ja heteroilla perhe. Me ainakin nähdään itsemme perheenä, vaikkei meillä ole vielä lapsia. Joku toinen voi taas kokea perhe-käsitteen vieraana, mutta se riippuu varmasti jostain aivan muusta kuin seksuaalisesta suuntautumisesta…
Sitten on toki olemassa myös kirkollinen vihkikaava, jossa on vaikka mitä. Siellä on myös ikäviä kohtia, joissa korostetaan sitä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. Käntäkää nyt vaan veistä haavassa… 😦
Onneksi parisuhteen rekisteröimiseen voi itse kirjoittaa vaikka minkälaisen tekstin. Meillä ei ruonosuoni sykkinyt ihan niin paljon, että itse olisimme kirjoittaneet, mutta onneksi myös netistä löytyy tekstejä. 🙂